Meiltä vastuullisesti sähköä kautta maan | Hangosta ⇔ Nuorgamiin

Sähkön hinta 2024 – Mitä kWh maksaa?

Sähkön hinta nousi energiakriisin myötä vuonna 2022 ennätyslukemiin. Nyt hinnat ovat laskeneet merkittävästi ja nopeammin kuin odotettiin, mutta ovat silti korkeammalla tasolla kuin ennen kriisiä. Sähkön hinta ilmoitetaan yleensä sentteinä per kilowattitunti (kWh). Vuonna 2023 pörssisähkön keskihinta oli 6,68 snt/kWh, kun vuonna 2022 se oli 18,75 snt/kWh (hinnat sisältävät alv:n).

Vuoden 2024 alussa Suomessa koettiin tämän vuosituhannen kovin pakkasjakso, mikä johti sähkönkulutuksen kasvuun ja tuotanto-ongelmiin. Tämän seurauksena tammikuun alun pörssisähkön hinnat nousivat ennätyskorkealle. Tammikuun jälkeen hinnat ovat pysyneet maltillisina, mutta kovia hintapiikkejä on edelleen esiintynyt vähätuulisina aikoina ja ydinvoimaloiden huoltokatkosten aikana.

 

Sähkön hinnat heiluvat – oman sähkönkulutuksen sopeuttaminen järkevää

Sähkön hinnanvaihtelusta on tullut uusi normaali, sillä sähköntuotanto painottuu yhä enemmän sääriippuvaiseen uusiutuvaan energiaan. Sähkönkulutuksen sopeuttaminen pörssihintaan on siis tärkeää, koska sillä voi vaikuttaa omaan sähkölaskuun ja auttaa pitämään pörssihinnat kurissa. Suomi kuuluu pohjoismaisiin sähkömarkkinoihin, jotka ovat yhteydessä Keski-Eurooppaan lisääntyvien siirtoyhteyksien kautta. Ukrainan sodan myötä maakaasun ja kivihiilen hinnat ovat nousseet Keski-Euroopassa, mikä on vaikuttanut myös sähkön hintoihin Suomessa.

 

Näin lasket laitteesi sähkönkulutuksen

Kun laitteen teho watteina (W) on tiedossa, muunna se kilowateiksi (1000 W = 1 kW). Käyttöaika mitataan tunneissa; esimerkiksi puolen tunnin käyttöaika on 0,5 tuntia. Energiankulutus saadaan kertomalla teho käyttöajalla. Esimerkiksi 1 kW tehoisen laitteen tunnin käyttö kuluttaa yhden kilowattitunnin (kWh).

 

Yleisimmän käyttöelektroniikan sähkönkulutus*:

Jääkaappi: 0,5 kWh/vuorokausi

Kahvin- tai vedenkeitin: 0,1 kWh per pannullinen juomaa

Astian- tai pyykinpesukone: 1 kWh per koneellinen

Kannettava tietokone: 0,3 kWh/tunti

Televisio: 0,1 kWh/tunti

Hehkulamppu 40 W: 0,04 kWh/tunti

Energiansäästölamppu 11 W: 0,01 kWh/tunti

Saunan sähkökiuas: 5–10 kWh per käyttökerta (koosta riippuen)

Suurimmat sähkönkuluttajat ovat lämmitys ja vesi

Ilmastointi tai sähkölämmitys: noin 5 kWh/päivä

Lämminvesivaraaja: 3 kWh/päivä

Kylpyhuoneen lattialämmitys: 2,5 kWh/päivä

*Huom! Kaikki annetut kulutusarviot ovat keskimääräisiä ja vaihtelevat laitteen iän, mallin ja koon mukaan. Asuntokohtaiset kulutukset perustuvat noin 5 m² kylpyhuoneella varustettuun kolmioon.

 

Pienet muutokset kulutuksessa voivat tuoda suuria säästöjä

Kun olet valinnut itsellesi parhaan sähkösopimuksen, kannattaa varmistaa, ettei sähköä mene hukkaan. Esimerkiksi lämpötilan laskeminen asteella, veden virtaussäätimen asentaminen sekä taloyhtiön saunan ja pyykkituvan käyttö voivat näkyä positiivisesti sähkölaskussa.

 

Miten valita halvin sähkösopimus

Koska sähkön tuotanto- ja pörssihinta vaihtelevat jatkuvasti, sähkönmyyjät tarjoavat erilaisia sopimusvaihtoehtoja. Sähkölasku voi perustua määräaikaiseen sopimukseen tai pörssisähkön hintaan, joka muuttuu kuukausittain. Lopullinen lasku riippuu käytetyn sähkön määrästä.

Energiaviraston tilastojen mukaan määräaikaisten ja markkinahintojen sopimusten vuosittaiset kokonaiskustannukset ovat hyvin lähellä toisiaan. Määräaikaisessa sopimuksessa lasku on tasaisempi, kun taas pörssihintainen sopimus voi pitkällä aikavälillä olla edullisempi. Kiinteähintainen sopimus tarjoaa tasaisen sähkölaskun joka kuukausi tietyn käyttörajan puitteissa.