Meiltä vastuullisesti sähköä kautta maan | Hangosta ⇔ Nuorgamiin

Edullinen sähkösopimus – varmista sähkösi paras hinta

Halpaa sähköä etsivä törmää varmasti toinen toistaan parempiin tarjouksiin. Edullista sopimusta etsivän kannattaa kuitenkin ottaa huomioon muutama asia ennen sähkösopimuksen solmimista.

Sähkön hinta muodostuu kolmesta tekijästä: sähkönsiirrosta, sähköenergiasta ja veroista. Paikallisten verkkoyhtiöiden tarjoamaa siirtoa ei voi kilpailuttaa. Sähköenergian sen sijaan voi, ja avoimen kilpailun myötä markkinoilta löytyy toinen toistaan edullisempia sähkösopimuksia. Tässä artikkelissa kerromme mitä edullista sähkösopimusta etsiessä kannattaa ottaa huomioon.

 

Halvin sähkösopimus ei aina ole paras

Edullista sähkösopimusta metsästäessä kannattaa huomioida, että halvimmalta vaikuttava ei välttämättä ole paras tai pidemmällä tähtäimellä edes halvin vaihtoehto. Ennen kuin kiirehdit solmimaan sähkösopimusta, muista tutustua sen ehtoihin ja hinnanmuodostuksen periaatteisiin. Jos kyseessä on tarjous, kerrotaanko miten kauan sähköä on tarjolla mainittuun hintaan ja kuinka hinta muodostuu tarjousjakson jälkeen?

Sopimusehtojen ohella on tärkeää tiedostaa millaisessa asunnossa asuu, mihin ja paljonko sähköä kuluu, sekä millainen lasku sopii omaan elämäntilanteeseen. Oletko valmis siihen, että sähkölaskun summa vaihtelee sähkön markkinatilanteen mukaan vai valitsetko mieluummin sopimuksen, jossa hinta pysyy aina samana markkinoiden vaihteluista huolimatta?

Halpa sähkösopimus ei aina ole ympäristönkään kannalta edullisin vaihtoehto. On hyvä miettiä, onko valmis panostamaan vähän enemmän ja valitsemaan uusiutuvista energialähteistä tuotetun sähkön.

 

Säästöä ilman perusmaksua

Sähköstä maksetaan kulutettujen kilowattituntien perusteella. Sopimukseen voi myös sisältyä perusmaksu, joka on yleensä suurin yksittäinen muuttuja eri sähkösopimuksien välillä. Perusmaksuista saattaa muodostua vuodessa useita kymmeniä euroja.

Etenkin jos kulutus on matalaa ja sähkölaskut pieniä, voi perusmaksun osuus olla jopa puolet koko sähkölaskusta. Ja vaikka perusmaksun prosentuaalinen osuus sähkölaskusta on pienempi jos kulutusta on enemmän, säästää perusmaksuttoman sopimuksen tehdessään hyvän summan.

Kulutuksen ollessa korkeaa kannattaa vertailla, valitseeko sopimuksen, jossa on hieman korkeampi kilowattituntihinta mutta ei perusmaksua vai sopimuksen, jossa on perusmaksu mutta halvempi kilowattituntihinta. Tällaisessa tilanteessa järkevintä on selvittää oman asunnon vuosikulutusarvio ja laskea kumpi sopimuksista tulee halvemmaksi.

 

Mikä sitten on halpaa sähköä?

Sähköpörssissä sähkön hinta vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaan. Pörssisähkön hinta on keskimäärin 5–7 senttiä/kWh, mutta se voi vaihdella. Pohjoismaissa yleistä vesivoimaa on yleensä hyvin tarjolla kevät- ja kesäkaudella, jolloin sähköntarve usein hieman laskee. Edullisia sähkösopimuksia onkin usein tarjolla juuri tähän vuodenaikaan, mikäli liiallinen kuivuus ei pääse vaivaamaan.

Mitä suurempaa sähkön kulutus taloudessasi on, sitä merkittävämpää on paljonko sähköstäsi maksat. Jos asut kerrostaloasunnossa, jossa sähköä kuluu noin 2 000 kWh/vuosi, ei ole niin suurta merkitystä, maksaako kilowattitunti viisi vai kuusi senttiä, sillä ero on kuukaudessa keskimäärin alle kaksi euroa.

Jos taas asut sähkölämmitteisessä omakotitalossa, jossa sähköä kuluu jopa 20 000 kWh/vuosi, on kilowattitunnin hinnalla selkeästi suurempi merkitys. Tällöin sopimus, jossa kilowattitunnin hinta on viisi senttiä, tulee kuukaudessa keskimäärin lähes 17 euroa edullisemmaksi kuin sopimus, jossa kilowattitunnin hinta on kuusi senttiä.

 

Muista kilpailuttaa sähkösopimus kulutuksen tai kulujen muuttuessa

Sähkön kilpailuttaminen säännöllisesti on oiva keino varmistaa itselleen edullinen sähkösopimus. Sopimus kannattaa kilpailuttaa aina kun määräaikainen sopimus on päättymässä, toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen kulut muuttuvat tai omaan sähkönkulutukseesi tulee merkittäviä muutoksia – olipa kyse sitten muutosta tai sähköä paljon kuluttavien laitteiden hankinnasta.

 

Näin löydät halvan sähkösopimuksen

  • Tutustu sopimuksen ehtoihin ja hinnanmuodostusperiaatteisiin
  • Mieti omaa sähkönkulutustasi ja sitä, miten paljon haluat ennakoida kulujasi
  • Valitse perusmaksuton sähkösopimus
  • Kilowattitunnin hinnalla on sitä suurempi merkitys, mitä enemmän sähköä kuluu
  • Sopimukset ovat usein edullisimmillaan keväällä ja kesällä