Meiltä vastuullisesti sähköä kautta maan | Hangosta ⇔ Nuorgamiin

Kausisähkö – kenelle se sopii?

Kausisähkö on yksi kolmesta yleisimmästä sähkösopimustyypistä. Sähkösopimuksen hinta muodostuu perusmaksusta ja sähkönkulutuksesta, ja kulutuksen hinta voi vaihdella suuresti riippuen kiinteistön koosta ja sähköä käyttävien henkilöiden määrästä. Esimerkiksi kahden hengen kerrostaloasunnon vuotuinen sähkönkulutus on keskimäärin 1900 kilowattituntia. Kotitalouksissa sähköä kuluu lämmityksen lisäksi valaistukseen ja kodinkoneisiin, ja energian kokonaiskustannuksissa sähkön hinta on merkittävä tekijä. Sähkönkulutuksen jakautuminen riippuu kiinteistötyypistä, ja vuodenajalla sekä vuorokauden ajalla on merkitystä sähkösopimustyyppiä valittaessa.

 

Mitä on kausisähkö?

Kausisähkö, eli vuodenaikasähkö, on tyypillisesti yritysten, kuten maatilojen, käyttämä sopimustyyppi, jossa suurin sähkönkulutus osuu kesäkaudelle. Toisin kuin yleissähkössä, jossa sähkön hinta on sama ympäri vuoden, kausisähkössä hinta vaihtelee vuodenajan mukaan. Jos sähkönkulutus ylittää noin 10 000 kWh vuodessa, kausisähkö voi olla hyvä vaihtoehto. Kausisähkön hinnoittelussa talvikauden sähkön hinta on korkeampi kuin kesäkauden. Kausisähkö sopii myös sähkölämmitteisiin omakoti- ja rivitaloihin, joissa sähköä käytetään esimerkiksi yöaikaan astianpesukoneen käyttöön. Talvikauden ulkopuoliset sähkön käyttökustannukset määräytyvät kausisähkön hinnan perusteella, joka on tarkistettavissa omasta sähkösopimuksesta. Kausisähkön alkuperä perustuu Suomessa tuotetun sähkön tuotantojakautumaan.

 

Kenelle kausisähkösopimukset sopivat?

Kausisähkön edullisuutta voi lisätä ja optimoida ajoittamalla sähkönkäyttöä muualle kuin arkipäiviin talvikaudella. Kausisähkösopimus on hyvä vaihtoehto yritysten lisäksi myös sähkölämmitystä käyttäville kotitalouksille. Esimerkiksi 1990-lukua vanhemmissa taloissa vesikiertoinen sähkölämmitys oli yleistä, vaikka nykyisin sen suosiminen ei ole taloudellisesti yhtä kannattavaa. Vesikiertoisen sähkölämmityksen etuna on kuitenkin helppo vaihdettavuus toiseen lämmitysmuotoon myöhemmin. Sähkölämmitystä voidaan toteuttaa myös ilmalämmityksenä tai huonekohtaisena sähkölämmityksenä, ja sen hyötynä on korkea energiatehokkuus lämmön jakamisessa. Sähkölämmityksessä on kaksi vaihtoehtoa: varaava ja suora sähkölämmitys. Sähkölämmitys sopii erityisesti vapaa-ajan asuntoihin, sillä se ei vaadi suuria alkuinvestointeja.