Meiltä vastuullisesti sähköä kautta maan | Hangosta ⇔ Nuorgamiin

Pörssisähkö eli spot-hintainen sähkösopimus

Pohjoismaissa ja Baltiassa on 1990-luvulta lähtien ollut yhteinen sähkömarkkina, jonka hinnat muodostuvat Nord Pool -sähköpörssissä. Yhteisen sähkömarkkinan idea on lisätä kilpailua ja vaikuttaa sähkön hintaan kuluttajaystävällisesti. Nord Poolin avulla mukana olevat maat voivat ostaa ja myydä sähköä yli maarajojen. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi suomalainen yljäämäsähkö voi auttaa kattamaan Ruotsin alijäämän. Näin sähkömarkkinoilla pysyy tasapaino eikä Suomen ylijäämäsähkö mene hukkaan.

Sähköpörssin ytimessä on spot-hinta

Sähkökauppias ostaa pörssistä sähköä päivittäishintaan tai pidempien sopimusten mukaisesti, ja myy sen sitten edelleen asiakkailleen. Ostohinta vaihtelee tarjonnan ja kysynnän mukaan ja vaikuttaa puolestaan summaan, jonka sähkökauppias laskuttaa loppukäyttäjältä. Jos tarjonta on heikkoa, hinta nousee nopeasti. Asiakas voi kuitenkin vapaasti valita sähkökauppiaan ja vaikuttaa siten itse jossain määrin oman sähkönsä hintaan.

Spot-hinta (myös päivittäinen hinta ja markkinahinta), asetetaan tunti tunnilta tarjonnan ja kysynnän perusteella. Joka päivä klo 12.00 asti sähköntuottajat ja -kauppiaat tekevät tarjouksensa seuraavalle päivälle. Tarjous ilmaisee määrän (MWh/tunti), jonka kukin kauppias on halukas ostamaan tai myymään tietyllä hintatasolla (EUR/MWh) jokaisesta tunnista. Nord Pool julkaisee päivittäin klo 13.00 hinnat seuraavalle päivälle.

Spot-hinta siis asetetaan päivää aiemmin, mikä tarkoittaa, että Nord Poolissa tänään asetettu hinta on käytössä huomenna. Spot-hinta säätelee Suomessa myytävän sähkön hintaa. Tämä hinta muuttuu päivittäin, ja vaikka se vaikuttaa sähkön hintaan, se ei suoraan ole sama kuin kuluttajien sähkön hinta. Sen sijaan spot-hintaa voidaan verrata tavoitehintaan. Huomaa myös, että Nord Poolin spot-hinta ei sisällä mm. veroja tai sähköverkkojen siirtohintoja.

Milloin sähkö on halvimmillaan?

Koska sähkön hinta vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaan, spot-hinta on yleensä korkeampi päivällä, jolloin monet teollisuudenalat ovat täydessä vauhdissa, ja alhaisempi illalla ja yöllä, kun kysyntä on vähäisempää. Myös sääolosuhteet säätelevät päivittäistähintaa, mikä tarkoittaa, että yleensä leudolla ja sateisella kelillä hinta on alhaisempi, kun taas kylmä ja kuiva sää saa hinnat nousemaan. Myös tuuli voi vaikuttaa hintaan, koska se määrittää kuinka paljon tuulivoimaa voidaan tuottaa.

Sähkönkuluttajan näkökulma

Kuluttajana voit ostaa sähköä tunneittain spot-hintaan, mikäli sinulla on sähkömittari, joka mittaa ja rekisteröi sähkönkulutuksen tunneittain, sekä tuntiveloitteinen sähkösopimusot. Tuntihintaan lisätään mm. ostajan marginaalit, mahdolliset viranomaiskulut ja voimassa oleva arvonlisävero.

Tuntihinnan etuja ja haittoja

Tuntihinnan etuna on, että voit itse vaikuttaa sähkökuluihisi. Säästöjä tulee, kun esim. pyykkiä pestään tai lämminvesivaraaja on päällä silloin, kun tuntihinta on huokea. Toisaalta, mikäli et jaksa aktiivisesti seurata sähkön hintaa, sähkölasku voi nousta nopeastikin, talvella jo muutamassa tunnissa. Siksi markkinahintaa ja omaa sähkönkäyttöä on hyvä seurata aktiivisesti.