Meiltä vastuullisesti sähköä kautta maan | Hangosta ⇔ Nuorgamiin

Sähkösopimuksen kilpailutus kannattaa!

Energiaviraston vuonna 2016 tekemän tutkimuksen mukaan vain hieman yli 10 % suomalaisista oli kilpailuttanut sähkösopimuksensa. Vaikka luku on varmasti kasvanut viime vuosina, moni luottaa edelleen paikallisen sähköverkkoyhtiön tarjoamaan sähköön huolimatta siitä, mitä se maksaa.

 

Sähkön kilpailuttaminen: hinta, kulutus ja erot

Sähkön kilpailutuksessa hinta on usein helpoin vertailukohta, mutta kilowattitunnin hinta ei aina kerro koko totuutta kuukausittaisesta sähkölaskusta. Sähkösopimusta kilpailutettaessa on hyvä arvioida omaa sähkönkulutusta. Keskimääräinen kerrostalokaksio kuluttaa noin 200 kilowattituntia kuukaudessa, kun taas kolmiossa kuluu samassa ajassa noin 300 kilowattituntia sähköä.

Esimerkiksi jos sähkön hinta on 6 senttiä/kWh, kaksion sähkölasku arvioidulla keskikulutuksella on noin 12 euroa kuukaudessa. Jos sähkön hinta nousee sentillä tai kulutus kasvaa 20 %, se tarkoittaa kuukaudessa kahden euron lisäkustannusta.

 

Sähkön hintaerot ja vertailu

Sähköyhtiöt markkinoivat edullisimpia hintoja, mutta kokonaishintaan vaikuttaa myös perusmaksu. Maltillinen perusmaksu tai sen puuttuminen antaa mahdollisuuden valita myös sähkön alkuperän, esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliiton sertifioima EKOenergia. Tämä ympäristöteko lisää sähkölaskuusi muutaman euron sähkönkulutuksestasi riippuen.

Suuremmalla kulutuksella kiinteähintainen sopimus pidemmällä sitoutumisella voi olla turvallisempi vaihtoehto. Sähkölasku pysyy ennakoitavana, ja sopimuskauden päättyessä saat yleensä uuden tarjouksen.

Omakotitalon sähkölaskussa pieni perusmaksu ei ehkä ole se ratkaiseva tekijä. Säästämisen kannatla tärkeintä on silloin ennakoitava ja edullinen kilowattitunti sähkön hinnassa. Sähkön pörssihinta on kaikille myyjille sama, joten hintaerot syntyvät yritysten katteista, eli t.s. marginaalista: sähköyhtiö ostaa sähköä tukkuhintaan ja myy sen asiakkaalle pienellä katteella.

Markkinahintaisessa pörssisähkösopimuksessa sähkön hinta vaihtelee, mutta pienellä kulutuksella vaihtelu kääntyy kokonaiskuvassa asiakkaan eduksi. Hintaan vaikuttavat loogiset tekijät, kuten sähkön kysyntä ja tuotanto. Pohjoismaissa yleinen vesivoima tuottaa edullista sähköä, mutta kuivalla kaudella hinta voi nousta. Sähköyhtiöiden kulut yhdessä tuotanto- ja tukkuhinnan kanssa muodostavat pörssisähkön myyntihinnan.

 

Sähkösopimusten vertailu

Kilpailutuksen tarpeeseen on syntynyt useita vertailusivustoja. Kattavan tietopaketin ja vertailupalvelun löydät Energiaviraston ylläpitämältä sivulta, jossa on helppo vertailla sähkösopimuksien hintoja toisiinsa. Muita vertailusivustoja ovat esimerkiksi Sähkövertailu.fi ja vertaaensin.fi, joiden verkkosivustoilla voit kilpailuttaa sähkösopimuksen erittäin kätevästi.

Pörssisähkön ja kiinteähintaisen tarjouksen välillä ei pitkässä juoksussa ole juurikaan eroa, kuten selviää Energiaviraston tilastoista. Pörssisähkö antaa kuluttajalle kuitenkin huomattavasti enemmän vapautta, koska sopimus ei sido sinua tiettyyn määräaikaisuuteen. Sähkön kulutus voi kuitenkin vaihdella kuukausittain merkittävästi, erityisesti silloin kun esimerkiksi omakotitaloa lämmitetään sähköllä. Korkealla kulutuksella sitoutuminen kiinteähintaiseen sopimukseen tarkoittaa tasaisempaa laskua läpi vuoden, eikä sähkön kilpailutuksen hetkinen pörssihinta välttämättä ole paras ratkaisu.