Meiltä vastuullisesti sähköä kautta maan | Hangosta ⇔ Nuorgamiin

Sähkövertailu kannattaa!

Sähkömarkkinoilla on kuluttajalle tarjolla monentyyppistä sopimusta erilaisin kriteerein ja hinnoin, mikä saattaa asiaan perehtymätöntä hämmentää. Sähkön vertailu on kuitenkin varsin yksinkertaista ja helppoa, kunhan muistaa muutaman perusasian.

Sähkön hinta muodostuu kokonaisuudessaan sähkönsiirron ja sähköenergian hinnoista. Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa, mutta sähköenergian sen sijaan voi – ja se kannattaakin tehdä. Sähkö hankitaan sähköpörssistä, jossa sen hinta vaihtelee päivittäisen kysynnän ja tarjonnan mukaan. Siksi ennusteet sähkön hinnalle ja sen myötä tarjoukset voivat muuttua toisinaan nopeastikin.
 

Tarkista vuosikulutusarviosi

Yksinkertaisin tapa vertailla sähkösopimuksia on sopimusten hinta. Jos ei ole tietoinen mikä sähkön ajankohtainen hintataso on, kannattaa käydä tutustumassa eri sähkönmyyjien hintoihin. Apuna voi käyttää erilaisia vertailusivustoja, kuten Sähkövertailu.fi ja vertaaensin.fi, joissa sähkön hintaa voi vertailla ja sähkösopimuksen kilpailuttaa nopeasti ja kätevästi.

Jos haluat tietää mitä maksat sähköstä vuositasolla tällä hetkellä, ja mitä puolestaan maksaisit uudella hinnalla, käytä apunasi vuosikulutusarviota. Nykyinen vuosikulutusarviosi löytyy sähkönmyyjäsi laskulta.

Mikäli olet muuttamassa uuteen asuntoon, voit arvioida tulevan asunnon vuosikulutusta karkeasti sen koon mukaan. Kerrostaloyksiössä kuuluu keskimäärin noin 1 400 kWh/vuosi, kolmiossa taas noin 3 000 kWh/vuosi. Rivitaloasunnossa sähköä kuluu hieman enemmän kuin vastaavan kokoisessa kerrostaloasunnossa, ja sähkölämmitteisessä omakotitalossa kulutus voi olla noin 20 000 kWh/vuosi.

 

Sähkövertailun suurin yksittäinen muuttuja: perusmaksu

Sähkösopimusten hintojen suurin ikävä yllättäjä on usein perusmaksu, josta voi kertyä vuosittain useiden kymmenien eurojen kustannukset. Etenkin jos kulutus on matala ja laskut pieniä, saattaa perusmaksun osuus olla jopa puolet koko sähkölaskusta. Kun kulutusta on enemmän, on perusmaksun prosentuaalinen osuus sähkölaskusta pienempi. Silti silloinkin kannattaa valita sähkösopimus, jossa perusmaksu on kohtuullinen.

 

Huomioi vertailussa samantyyppiset sopimukset

Kun vertailet sähkön hintaa, kiinnitä huomiota, että vertailet keskenään samantyyppisiä sopimuksia ja niiden ehtoja. Pelkkien hintojen vertaileminen ei kannata, jos ehdot tai hinnanmuodostus ovat hyvin erilaisia. Kirjaa itsellesi ylös omat kulutustottumuksesi ja tarpeesi, mieti esimerkiksi toivotko sähkölaskultasi ajantasaista hintaa tai ennustettavuutta. Ole tarkkana hinnoittelun kanssa, jos vaikka kyseessä on rajatun ajan kestävä tarjous, mikä on hinta tarjousjakson jälkeen?

Muista huomioida myös sähkön alkuperä ja tuottamistapa. Uusiutuvan energian hinta voi olla hieman korkeampi, mutta jos se vastaa arvojasi, ehkä haluat maksaa siitä euron tai kaksi enemmän kuukaudessa. Toisaalta edulliselta vaikuttava sähkösopimus voikin paljastua ympäristön kannalta kalliiksi.

 

Muista nämä, kun vertailet sähkösopimuksia

  • vertaile samantyyppisiä sopimuksia
  • tarkista, sisältyykö hintoihin tarjousjaksoja
  • vertaile sähkön alkuperiä
  • perusmaksuttomalla sopimuksella säästät kymmeniä euroja vuodessa

 

Määräaikainen sopimus

  • sähkön kWh-hinta ei muutu sopimuskauden aikana
  • sopimuskausi sitoo sekä myyjää että asiakasta
  • sopii erityisesti korkeaan kulutukseen

 

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus

  • sähkön hinta voi vaihdella pörssihintojen mukaisesti
  • sopimuksen voi irtisanoa 14 vuorokauden irtisanomisajalla
  • sopii erityisesti matalaan kulutukseen ja silloin, jos haluaa seurata ja ohjata omaa kulutustaan